‘Ik denk dat bedrijven het eng vinden om naar scholen te gaan’

Missing Chapter brengt niet alleen organisaties en Raden van Kinderen samen. We laten ons natuurlijk zélf ook door kinderen adviseren.

 

Het nieuwe logo van Missing Chapter, gebaseerd op ontwerpen van de Raad van Kinderen van vorig jaar, staat als een huis. Tijd voor de Raad van Kinderen van Missing Chapter om zich over een nieuwe hulpvraag te buigen. Directeuren Marloes van der Have en Soler Berk presenteerden die deze week in de klas.

Het is dinsdagochtend, half tien. Nederland gaapt nog een beetje. Maar groep 7 van de OG Heldringschool in Den Haag is klaarwakker. Soler heeft net verteld wat Missing Chapter precies doet. En erna, voordat Marloes overging naar de hulpvraag van dit jaar, stelde ze voor om heel even te bewegen. ‘Jullie hebben al veel informatie gekregen hè? Goed, even de energizer. Ga maar staan.’ De hele klas rekt en buigt en strekt fanatiek. Marloes en Soler deinen mee. En dan is het tijd voor waar het vandaag écht om draait.


Hulp nodig

‘We hebben jullie hulp nodig’, legt Marloes uit. We hebben een vraag waar wij soms van wakker liggen: ‘Wat kan Missing Chapter doen om ervoor te zorgen dat alle kinderen en alle organisaties in Nederland zélf met elkaar kunnen samenwerken. Ook zonder dat Missing Chapter helpt?’ Waarom die vraag, vraagt iemand uit de klas. ‘Nou,’ legt Marloes uit: ‘er zijn steeds meer organisaties die ons bellen en zeggen: wij willen ook een Raad van Kinderen. Hopelijk wordt het straks dus echt normaal om overal kinderen mee te laten denken. Maar dan zijn er duizenden Raden van Kinderen. Dat kan Missing Chapter natuurlijk niet allemaal niet meer organiseren.’  

Veters
Er gaat een vinger de lucht in. ‘Ik snap het niet helemaal.’ Marloes: ‘Hoe oud was jij toen je je veters leerde strikken? Stel, je zou dat nog steeds niet zelf kunnen? Beetje vervelend toch? Als je iets leert, is het fijn als iemand het voordoet. Maar het daarna stap voor stap zelf leren: dat is toch wel het beste. Nadat wij een paar jaar voordoen hoe het werkt met een Raad van Kinderen, zou een bedrijf het ook zelf moeten kunnen. We willen niet meer altijd hoeven helpen. Het is dus fijn als bedrijven ooit zelf een school vinden. En dat die school zegt: ja, wij doen mee! En dat ze het zelf met elkaar uitvinden.’


Pottenkijkers
De klas knikt instemmend. Nu snappen ze het volkomen. Maar hoe zou het komen dat bedrijven niet altijd goed weten hoe ze zelf met een Raad van Kinderen kunnen samenwerken? ‘Misschien vinden ze het eng om naar scholen te gaan’, zegt iemand. ‘Ik denk dat veel bedrijven nog niet weten waar het goed voor is’, zegt een ander. ‘Ik denk dat ze vaak bang zijn dat het te veel tijd kost’, denkt weer een van de kinderen. En: ‘Misschien denken ze ook: ik heb al die tijd een bedrijf kunnen leiden, waarom zou ik nu luisteren naar een paar mensen die nog niet eens naar de middelbare school zijn geweest?’ Er worden nóg meer verklaringen genoemd. Dat volwassenen niet van zo verandering houden bijvoorbeeld. En dat niet iedereen zit te wachten op pottenkijkers.

 

Wordt vervolgd
De komende weken gaan de kinderen samen met hun juf José, op onderzoek uit. Wie willen ze interviewen? Waar willen ze langs voor informatie? Moet er ook een enquête worden afgenomen? Voor 27 maart staat een bedrijfsbezoek aan Missing Chapter gepland. Om te kijken hoe het eraan toe gaat en om nog meer informatie te verzamelen. Zodat de Raad van Kinderen Missing Chapter eind april - tijdens de dialoogsessie - omver kan blazen met haar ideeën. Want als iemand weet hoe je het beste zélf kinderen betrekt bij besluitvorming... Tja. Dan zijn het kinderen wel.