Raad van Kinderen

 

Is het niet logisch om naar de ideeën van kinderen te luisteren, helemaal als het gaat over vraagstukken die ook hun toekomst gaan bepalen?

Met de Raad van Kinderen denken kinderen structureel mee met bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. Iedereen wint met een Raad van Kinderen: kinderen kunnen meedenken over de wereld om hen heen, besluitvormers ontdekken nieuwe denkrichtingen en leraren worden geïnspireerd door de creatieve denkkracht van hun leerlingen.

 

Raad van Kinderen leidt grijze pakken de weg


De voormalige ceo van Apple hield er een ascetische levensstijl op na die weinig ruimte liet voor uitspattingen. Steve Jobs Was a ‘low-tech parent’. Geen gadgets voor de nog tere kinderziel, zo was zijn opvoedingsmotto.


Je zou verwachten dat het in de Engelse country-stijl gebouwde huis van familie Jobs in Palo Alto helemaal vol zou hangen met flat screens aan de muur en met in alle vertrekken rondslingerende iPods en iPads. Niets is minder waar, zo onthult technologiejournalist Nick Bilton van The New York Times. In zijn artikel geeft hij meer voorbeelden van topmannen uit de hightech die hun eigen kinderen principieel strak houden als het gaat om computergebruik en gadgets.

Binnen deze context is het op zijn minst opmerkelijk dat er in Nederland inmiddels 22 Steve Jobs-scholen, ook wel iPadscholen, zijn opgericht. Voor- en tegenstanders roeren zich. ‘If a child can’t learn the way we teach, maybe we should teach the way they learn’, zo wist Michael J. Fox al.

In de zomervakantie van 2013 werden er zelfs Kamervragen gesteld over de Steve Jobs-scholen. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Sander Dekker, zag toen weinig problemen. ‘Ik sta positief tegenover innovatieve initiatieven uit de samenleving. De samenleving is permanent in beweging en het onderwijs ook. Het gebruik van moderne apparatuur is een onderdeel van die beweging. Scholen zijn vrij om te bepalen of ze hierin voorop willen lopen of juist niet’, zo luidde zijn neutrale antwoord toen. Wel plaatste hij nog een kanttekening. ‘Leerlingen mogen niet de dupe worden van experimenteerdrift die ten koste gaat van de onderwijskwaliteit. De inspectie zal dan ook extra toezicht houden op de Steve Jobs-scholen’, zo kondigde hij aan.


‘Google maakt dom’

Manfred Spitzer, een Duitse hersenonderzoeker en auteur van het boek ‘Digitale dementie’, daarentegen, signaleert wel degelijk problemen. ‘Computergebruik op vroege kleuterschoolleeftijd kan leiden tot aandachtsstoornissen en op latere kleuterschoolleeftijd tot leesproblemen. Op basisschoolleeftijd wordt meer sociaal isolement waargenomen’, zo schermt hij met diverse Amerikaanse en Duitse onderzoeken. Maakt Google ons dom? Volgens Spitzer wel. Het gebruik van de computer blijkt in veel gevallen minder effectief te zijn dan de reguliere vormen van leren doordat het geheugen minder gebruikt wordt. Als je iets eenvoudig op internet op kan zoeken, waarom zou je het dan uit je hoofd leren? Digitale media zorgen voor ‘ondiepe verwerking’ in het kinderbrein. Oppervlakkig onthouden betekent sneller vergeten. Het klinkt mij plausibel in de oren.

Blijkbaar is het ministerie van OCW er ook niet helemaal gerust op. Onlangs werd bekend dat de Onderwijs Innovatie Groep en het Welten-instituut een onafhankelijk onderzoek starten naar de effecten van de Steve Jobs-scholen. Er bestaan hierover veel meningen, maar de meeste van die meningen lijken niet op feiten te zijn gebaseerd. De onderzoekers gaan op zoek naar de feiten en de staatssecretaris trekt zijn portemonnee. Over een jaar worden de eerste resultaten verwacht. Ben benieuwd wat daar uit komt.


Raad van Kinderen

Eigenlijk veel interessanter vind ik de Missing Chapter Foundation die in 2009 werd opgericht door Laurentien van Oranje-Nassau. Deze stichting geeft kinderen daadwerkelijk een stem. Kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar adviseren raden van bestuur over strategische vraagstukken. Zij buigen zich over onderwerpen als vertrouwen in de bankwereld, duurzamer vervoer, energiebesparing en het bevorderen van een gezonde levensstijl. ‘Iedere onderneming zou een Raad van Kinderen moeten benoemen’, aldus Merel van Vroonhoven, voorzitter raad van bestuur Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Kinderen komen met creatieve ideeën die grote mensen niet hardop durven te opperen. Zo vertelde mijn zoontje van elf, die van mij drie uur per week mag computeren, onlangs dat hij geen rijbewijs hoeft, want tegen die tijd hebben we zelfrijdende auto’s die door de lucht vliegen. Inderdaad, we hebben de frisse blik van kinderen hard nodig, omdat de wereld exponentieel verandert.


Veranderende werkomgeving

Exponentiële organisaties hebben de toekomst volgens oprichters van de Singularity University. Deze bedrijven zijn in staat een groeicurve te laten zien die exponentieel is, dankzij de integrale toepassing van community’s, big data, slimme algoritmes en nieuwe technologieën. Hierdoor zijn ze tien keer beter, sneller en goedkoper. Knappe koppen hebben in het 2020 Technology Landscape Report onderzocht wat de consequenties hiervan zijn voor het onderwijs. Meest opzienbare conclusie: 65 procent of today’s grade school kids will end up at jobs that haven’t been invented yet.

Klinkt spannend, maar gelukkig verandert de werkomgeving mee van een fysieke werkplek naar een digitale werkplek die gedefinieerd is door software en die werknemers in staat stelt om altijd, vanaf elke plaats, met elk apparaat en met iedereen te werken. Mijn zoontje kan bijna niet wachten. Ik zou er samen met Whitney Houston (Greatest Love Of All) bijna sentimenteel van worden. ‘I believe the children are our future, teach them well and let them lead the way.’

Bron: http://www.computable.nl/artikel/opinie/virtualisatie/5419458/2333390/raad-van-kinderen-leidt-grijze-pakken-de-weg.html#ixzz3hqCvWo9m