Minister Hugo de Jonge roept hulp in van Nationale Raad van Kinderen...

... en Schiphol, Jumbo en VodafoneZiggo winnen Raad van Kinderen Awards. 

Boven: staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark ontvangt uit handen van Laurentien van Oranje het verslag van een pilot waarbij kinderen gemeentes adviseren over het armoedevraagstuk.

Tom Goemans van Award-winnaar Schiphol viert een feestje samen met de winnende Raad van Kinderen. Schiphol liet de Raad van Kinderen meedenken over een prangend vraagstuk: de invloed die een grote luchthaven heeft op de directe omgeving.

 

Op woensdag 6 juni vond voor de tweede keer de Raad van Kinderen Awardshow plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. De Raad van Kinderen is een initiatief van Missing Chapter Foundation, waarbij kinderen kunnen meebeslissen met bestuurders over kwesties als duurzaamheid, armoede en gezondheid.  

Winnaars

Na ruim 16.000 stemmen kwamen de Raden van Kinderen van Jumbo, Schiphol en VodafoneZiggo als winnaars uit de bus. Awards werden gegeven voor gelijkwaardigheid in de samenwerking, de vernieuwende kracht van de ideeën en de zichtbaarheid van het resultaat.

 

De winnende Raden van Kinderen kwamen uit groepen van de 1e Montessorischool Hoofddorp, Basisschool ’t Ven uit Veghel en de Dr.Ir. C. Lelyschool uit Hilversum. Deze hebben meegedacht met vragen als: hoe kan Schiphol ervoor zorgen dat de negatieve effecten voor de omwonenden worden verkleind; hoe kan VodafoneZiggo families helpen om in een digitale wereld het persoonlijk contact te behouden? En hoe kan Jumbo ervoor zorgen dat een gezonde levensstijl leuk en betaalbaar blijft? 

 
Toekomststoel

Frits van Eerd, CEO Jumbo Supermarkten: “De samenwerking met de Raad van Kinderen is heel waardevol. Het gaat ook om hún toekomst. Een belangrijk hulpmiddel voor ons hierbij is de ‘Toekomststoel’ die de Raad van Kinderen voor ons heeft bedacht. Op deze stoel staan letterlijk gewetensvragen geschreven, zoals ‘hebben we goed nagedacht over de gevolgen voor het milieu?’ Of ‘hebben we goed nagedacht of medewerkers hun werk in toekomst nog steeds leuk vinden?’ Deze stoel staat vanaf nu bij onze vergaderingen om zo het belang van kinderen mee te laten tellen bij onze beslissingen. Ik gun iedere directie een toekomststoel!”

 

Nationale Raad van Kinderen

Op 27 mei jl. ging de Nationale Raad van Kinderen van start. Dit is een groep van 150 kinderen uit alle provincies die het kabinet gaat adviseren. Tijdens de award show, deed Minister Hugo de Jonge als eerste een oproep aan deze Nationale Raad van Kinderen om mee te denken over ‘een veilige leefsituatie thuis’. De komende periode gaat de Nationale Raad van Kinderen zich samen met de minister buigen over het thema kindermishandeling.

 

Stand van zaken van kind-inclusie in Nederland

Ruim 300 kinderen en 700 volwassenen maakten gisteren in de grote zaal van het concertgebouw de awarduitreiking mee. Maar er was meer. Zoals een programma met een keur aan sprekers met een deskundigheid op het gebied van kind-inclusie, zoals Kinderombudsman Margrite Kalverboer, leraar van het jaar Daisy Mertens, voorzitter Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde Kàroly Illy en voorzitter van de SER Mariëtte Hamer: “Alleen de kinderen zèlf kunnen aangeven hoe zij een bepaalde situatie ervaren – zoals armoede. Het zou dus vanzelfsprekend moeten zijn dat de stem van kinderen wordt gehoord in ons werk.” 

Dat aandacht voor kind-inclusie ook internationaal geen overbodige luxe is, lichtte gastspreker Marc Dullaert, directeur KidsRights toe. Het betrekken van kinderen bij beslissingen over hun eigen toekomst, krijgt niet genoeg aandacht in de meeste landen waar KidsRights onderzoek doet naar het naleven van kinderrechten.

 

Kinderen en armoede

Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark ontving uit handen van Laurentien van Oranje het rapport van een pilot waarbij kinderen gemeenten hebben geadviseerd over het armoedevraagstuk. Uit het rapport bleek onder andere dat kinderen die in Nederland in armoede leven vooral verlangen naar onderdeel te zijn van een groep en dus niet buitengesloten te worden. U kunt het rapport HIER lezen.

 

Samenwerking Missing Chapter, KidsRights, Save the Childeren en UNICEF

Speciale aandacht was er voor het voornemen van de organisaties KidsRights, Save the Childeren, UNICEF en Missing Chapter Foundation om meer te gaan samenwerken.  Suzanne Laszlo (directeur UNICEF Nederland): "Door verdere samenwerking met de Raad van Kinderen willen we kinderen in Nederland nog beter een stem geven. Participatie is een kinderrecht voor ieder kind!”

Marloes van der Have, directeur Missing Chapter Foundation: “Als je het verschil wilt maken op maatschappelijke vraagstukken als armoede en kindermishandeling, is het goed om als betrokken organisaties samen te werken.”