Monsterspel.jpg

Amy (11 jaar) ‘Wij willen proberen om met dit spel kinderen ervan te overtuigen dat je armoede niet geheim hoef te houden, maar er juist over te praten. Het is voor alle kinderen bedoeld, want je weet niet welke kinderen wel of niet in armoede leven.‘ De Raad van Kinderen van de gemeente Groningen heeft een onderzoek over armoede met maar liefst drie honderd ideeën afgesloten. Deze 300 prachtige en creative oplossingen zijn geïmplementeerd in een spel waarmee op een laagdrempelige manier geleerd wordt over armoede èn over hoe armoede bespreekbaar te maken. Na het spelen van het spel kunnen ouders, docenten of begeleiders verder praten over dit thema. Kijk hier de Monsterfilm.

Raad van Kinderen gemeente Groningen maakt Monsterpel 

shutterstock_1309079446.jpg

Er wordt in de media op dit moment veel gesproken over de vraag of het zinnig is dat kinderen en volwassen met elkaar in gesprek gaan. En of we wel kunnen samenwerken rondom een issue zoals klimaatverandering. Dit allemaal naar aanleiding van onze moedige vriend Lars die  in gesprek ging met de Provinciale Staten over het klimaat en werd toegesproken door mevrouw Faber die vond dat Lars beter kon gaan voetballen. Lees hier verder.

Blog Marloes van der Have, directeur Missing Chapter Foundation

20190327_RaadvanKinderen_A0A4430_MKrekel

Schiphol ontving de Raad van Kinderen van de 1e Montessorischool uit Hoofddorp. De kinderen voelde zich vrij om mee te denken over wat het betekent om een goede buur te zijn en wat Schiphol kan doen om deze relatie te verbeteren. Onder leiding van Laurentien van Oranje heeft de Raad van Kinderen hele mooie praktische adviezen gegeven aan Schiphol. Kijk hier zelf.

Schiphol vraagt kinderen hoe juist te investeren in de relatie met hun omgeving

Schermafbeelding 2019-07-31 om 16.37.42.

De Raad van Kinderen van basisschool de Ark uit Zwolle gaven aanbevelingen aan deltaWonen over hoe de woningcorporatie een fijne woonomgeving voor haar huurders kan creëren en hoe met deze huurders te communiceren. Na een mooi dialoog zijn de rollen nu omgedraaid en presenteert deltaWonen aan de kinderen wat ze met deze adviezen gedaan hebben. Kijk hier de resultaten. Daarbij kregen alle kinderen een certificaat, hiermee kunnen ze, als ze ouder zijn, gegarandeerd een stageplek of afstudeerplek krijgen bij deltaWonen.

deltaWonen presenteert aan haar Raad van Kinderen

Schermafbeelding 2019-07-29 om 12.36.48.

Deze Alliantie heeft alles in zich om het verschil te maken in de levens van de 387.000 kinderen die in Nederland opgroeien in armoede, dat betekent dat 1 op de 9 kinderen. Een bizar hoog aantal in een welvarend land als Nederland, waar we met zijn allen verantwoordelijk voor zijn. Iedereen kan vanuit zijn eigen expertise een bijdrage leveren aan een deel van de oplossing van deze gigantische puzzel. Samen kunnen we er voor zorgen dat in het jaar 2030 kinderen niet meer de dupe zijn van de gevolgen van leven in armoede. Sluit je aan! Klik hier voor meer informatie. Kijk hier voor de start van de Alliantie Kinderarmoede.

Alliantie Kinderarmoede Nederland in samenwerking met meer dan 150 partners

Schermafbeelding 2019-07-29 om 11.34.07.

Kinderen die in een onveilige omgeving opgroeien, dragen daarvan hun hele leven littekens mee. Goed te zien dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de adviezen van de Nationale Raad van Kinderen, die werden gepresenteerd 20 november jl, vervolg hebben gegeven. Zie hier.

Bekijk hier nog een keer de resultaten die aan minister Hugo de Jonge werden gepresenteerd.

Kindermishandeling, Nationale Raad van Kinderen & het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Schermafbeelding 2019-01-15 om 14.09.49.

Met gepaste trots delen wij dit prachtige document van onze founder Laurentien van Oranje. Het laat goed zien waarom wij met haar samenwerken en dagelijks weer geïnspireerd worden door haar gedrevenheid, inzichten en passie. En het verklaart dat de bouwstenen die zij, als founder heeft gelegd, zorgen voor de impact die wij kunnen maken met elkaar. Kijk hier de herhaling van het programma op NPO.

NPO Door Andere Ogen, Laurentien van Oranje.

Schermafbeelding 2019-02-17 om 17.25.54.

Maandag 11 februari heeft de Raad van Kinderen SNS Bank van groep 6 van Basisschool de Wyck uit Maastricht prachtige adviezen gegeven op de vraag: 'Hoe maakt SNS Bank van de Community Store in Maastricht  een plek waar iedereen wil en kan leren over geldzaken?' De SNS Bank geeft aan een aantal ideeën uit te werken en te gaan implementeren.

Raad van Kinderen SNS bank geven fantastische adviezen in mooi dialoog.

33859f1f-6639-473e-98d8-a2065db3a6c1.jpg

De Raad van Kinderen van groep 8b van basisschool de Paradijsvogel uit Den Haag gaan de Inspectie helpen hoe zij met hun toezicht voor de beste hulp voor kinderen en jongeren kunnen zorgen. We kijken vol verwachting uit naar hun adviezen.

Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd

Schermafbeelding 2019-02-12 om 13.28.31.

Op 23 januari hebben we op het NOT op de Jaarbeurs in Utrecht onze actie programma KidsKracht gelanceerd. KidsKracht is een beweging waarin de kracht van kinderen gebundeld is in lesprogramma's rondom maatschappelijke thema's. 'Niemand luistert naar 1 stem, we hebben veel stemmen nodig om gehoord te worden'. 

Kijk hier

Lancering KidsKracht

Schermafbeelding 2019-02-11 om 14.00.12.

Op 14 december 2018 heeft Marloes met Hannah en Morris een mooie energieke afsluitende presentatie verzorgt bij het Congres Koepel van Artsen en Gezondheid. 'Hoe bedoel ik wat u bergijpt?' Zij gingen met ruim 200 artsen in dialoog over het thema: 'Effectief communiceren over gezondheid'.

Duo presentatie met Hannah en Morris bij het KAMG

Schermafbeelding 2019-02-12 om 16.19.40.

Het eerste Kindervragenuur in de Tweede Kamer was op 20 november jl een feit. Kinderen uit heel Nederland namen plaats op de zetels van de bewindsleden en stelde vragen aan de Ministerraad. De complimenten van de Ministers waren zeer terecht: wat een inhoudsvolle vragen, wat een respect en beleefdheid. De hele dag stroomde er een #Kindinclusie door de Tweede Kamer, een nieuwe jaarlijkse traditie is gestart. Kijk meer

Eerste Kindervragenuur Tweede Kamer

Herbruikbare-verpakking-PostNL-FuturumSh

De Raad van Kinderen van PostNL heeft vorig jaar meegedacht over de vraag hoe je de onnodige lucht uit verpakkingen krijgt. Uit onderzoek bleek namelijk dat zeker veertig procent van de verpakkingen van de pakketten die worden vervoerd uit lucht bestaat. De kinderen adviseerden flexibele en herbruikbare verpakkingen te gaan gebruiken.

Raad van Kinderen adviseert herbruik-bare verpakking

‘Landen doen vaak niet wat wij adviseren’, zegt Secretaris Generaal Angel Gurría van de OESO. Op woensdag 7 maart sprak de organisatie in Parijs met kinderen. ‘Wat ik hiervan leer? Dat de beste manier om iemand te overtuigen is om goed te luisteren.’

Lees meer

'Wat ik leer? Beter luisteren' 

Op 15 februari vond in Schiedam de jaarlijkse bestuursbijeenkomst van stedennetwerk G40 plaats. Prinses Laurentien van Oranje sprak er met wethouders over kind-inclusie. De centrale vraag: hoe brengen we dat naar een hoger niveau? 'Volwassenen moeten alle inzichten ophalen en tussen de regels door luisteren.' 
Kijk hier voor een verslag van de bijeenkomst. 

De juiste vragen stellen

Bakken water besparen door niet langer dan 5 minuten te douchen. Dat is dé missie van WaterSpaarders. Op donderdag 30 november vond de vierde Nationale WaterSpaarders Dag plaats op trainingscomplex De Toekomst van Ajax. Dat was niet zomaar: De KNVB en WaterSpaarders spraken er af om ook 150 amateurclubs en vijf eredivisieclubs te gaan motiveren korter douchen te omarmen. Om de boodschap kracht bij te zetten, deden 150 kinderen een 5 minuten durend potje hooghouden. Foto Arie Kievit

Houd de aarde hoog

Nieuwsgierig naar wat de community zoal doet en bereikt? Klik hier voor een mooi overzicht.

Feiten en cijfers

Een nieuw jaar, een nieuw jasje. 2018 begon stralend, met de lancering van ons nieuwe logo. Het staat voor alles waar we bij Missing Chapter van dromen: dat het volstrekt normaal wordt dat kinderen 'opgewekt disruptief' de wereld op z'n kop zetten. Het logo werd ontworpen op basis van adviezen van onze eigen Raad van Kinderen die ons verschillende schetsen voorlegde, waaronder die van... een wereldbol. Benieuwd wat we dit jaar allemaal op de agenda hebben staan? Klik en lees het Jaarplan 2018. 

Nieuwe jas

Monsterspel.jpg

Amy (11 jaar) ‘Wij willen proberen om met dit spel kinderen ervan te overtuigen dat je armoede niet geheim hoef te houden, maar er juist over te praten. Het is voor alle kinderen bedoeld, want je weet niet welke kinderen wel of niet in armoede leven.‘ De Raad van Kinderen van de gemeente Groningen heeft een onderzoek over armoede met maar liefst drie honderd ideeën afgesloten. Deze 300 prachtige en creative oplossingen zijn geïmplementeerd in een spel waarmee op een laagdrempelige manier geleerd wordt over armoede èn over hoe armoede bespreekbaar te maken. Na het spelen van het spel kunnen ouders, docenten of begeleiders verder praten over dit thema. Kijk hier de Monsterfilm.

Raad van Kinderen gemeente Groningen maakt Monsterpel 

ANWB Sturen Zonder Gluren Challenge 026.

Op 27 augustus hebben Laurentien van Oranje en ANWB directeur Frits van der Bruggen de grootschalige campagne 'Sturen zonder Gluren' gelanceerd. Met een speciale 'Sturen zonder Gluren' kalender, in een oplage van 700.000 stuks, gaan kinderen en ouders samen een 30-dagen challenge aan om niet afgeleid te worden in het verkeer door de smartphone. Kinderen worden ingezet als change agents om het gedrag van hun ouders of verzorgers te veranderen en dat is nodig, want maar liefst 46% van de Nederlanders gebruikt wel eens een smartphone tijdens het rijden. Doe je mee: Sturen zonder Gluren.

'Sturen zonder Gluren' ANWB Challenge

Schermafbeelding 2019-07-31 om 14.58.16.

Voor de NPO ging de Raad van Kinderen van Basisschool Het Avontuur uit Almere  aan de slag met de vraag 'Hoe Nederland nog meer van de NPO kan gaan houden?'. De kinderen deden onderzoek en een bedrijfsbezoek aan de NPO, waar ze gesprekken voerden met een aantal sleutelfiguren binnen de organisatie. Zij presenteerden hun adviezen onder leiding van Laurentien van Oranje, aan de NPO, waaronder aan de leden van de raad van bestuur. Zie hier het videoverslag.

Raad van Kinderen ziet NPO als vriend

Lidl.png

Hoe wordt Lidl de werkgever van de toekomst? Voor de vijfde keer ging de Raad van Kinderen van Lidl in dialoog met medewerkers Lidl om hun adviezen te presenteren. De Raad van Kinderen van groep 8 van de Flevoschool uit Huizen deelden, onder begeleiding van dialoogleider Myrthe Meurders, hun mooie inzichten, zoals het belang om in goed in contact te blijven staan met je collega's: 'Samen gaat het altijd beter dan als je niemand kent'. Kijk hier voor het beeldverslag.

Voor de vijfde keer Raad van Kinderen Lidl: 'Wij zijn de werknemers van de toekomst!'

De Raad van Kinderen van groep 8 van de Max Velthuijsschool uit Den Haag presenteerde haar adviezen aan de directie van TenneT. Onder leiding van Jamie Trenité gingen de kinderen in dialoog over hoe TenneT de energiesector aantrekkelijker kan maken voor werknemers van nu en de voor de werknemers in de toekomst. Joudia(12): 'Ik dacht dat ik niet goed was in techniek, nu weet ik dat ik het wel kan. Misschien kan ik er in de toekomst iets mee doen'.

Raad van Kinderen adviseert TenneT

Overhandiging sleutel Aldi winkel aan Ra

Een enthousiaste samenwerking tussen de Raad van Kinderen van groep 7 van BBS de Vuurvogel adviseerden hoe ALDI Nederland iedereen in Nederland gezondere voedingskeuzes kan laten maken, gericht op de winkelvloer. Symbolisch heeft de Raad van Kinderen de sleutel van het ALDI-filiaal in Helmond overhandigt gekregen. Zo heeft ALDI Nederland met deze Raad van Kinderen de Missing Chapter Top Award gewonnen. Kijk hier voor deze mooie verslagleggingen.

Raad van Kinderen Aldi krijgt sleutel

Schermafbeelding 2019-02-17 om 17.18.29.

Herna heeft ervaren dat de kinderen, vanuit hun kinderlijke onbevangenheid, kwesties rond duurzaamheid aan de orde stellen, die voor volwassenen vanzelfsprekend zijn. Zo vroegen de kinderen: 'Waarom vervoeren jullie lucht in verpakkingen?' Reden voor PostNL om flexibele herbruikbare verpakkingen te ontwikkelen die minder lucht bevatten. Lees meer. 

Bestuursvoorsitter Herna Verhagen van PostNL over de impact van #Kindinclusie

Schermafbeelding 2019-02-12 om 15.39.45_

Duizenden jongeren waren in Den Haag om hun stem te laten horen voor een beter klimaatbeleid. Op een indrukwekkende manier lieten kinderen weten dat het hun toekomst is waarin zij groen willen leven, leren, werken, opgroeien en plezier maken. Ze worden gehoord en de politiek gaat nu met hen in gesprek. 

Lees hier Het Klimaatakkoord door de ogen van Kinderen.

Kinderen komen in actie voor het klimaat #Kindinclusie

Schermafbeelding 2019-02-12 om 13.57.26.

Op 8 februari is er een indrukwekkende dialoog gevoerd met kwetsbare kinderen die het ook verdienen om gehoord en betrokken te worden. Onder begeleiding van Laurentien van Oranje en Johnny de Mol, ambassadeur van Het Vergeten Kind, gingen uit huis geplaatste  kinderen in dialoog met hulpverleners en beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg in Nederland. Zie meer

Het Vergeten Kind

Schermafbeelding 2019-02-12 om 12.55.32.

Trots op onze Raad van Kinderen van JUMBO,  die het concept hebben bedacht voor het kookboek 'Helden in de keuken'. JUMBO zet helden in om kinderen spelenderwijs te leren koken, Dylan Haegens, StukTV, Max Verstappen, Monica Geuze, Ronnie Flex en vele anderen delen hun favoriete gerecht in het kookboek. Zie meer

Raad ven Kinderen bedenkt concept kookboek: 'Helden in de keuken'

Op 20 november, de Internationale Dag voor de rechten van het Kind presenteerde de Nationale Raad van Kinderen haar bevindingen, in een dialoog, aan Hugo de Jonge over het vraagstuk: 'Hoe zorgen we ervoor dat ieder kind weet wat een normale thuissituatie is?'

Kijk meer

De Nationale Raad van Kinderen adviseert Vicepremier Hugo de Jonge

Schermafbeelding 2019-02-12 om 14.04.38.

Op 27 mei 2018 vond in de Efteling de allereerste bijeenkomst van de Nationale Raad van Kinderen plaats. De kinderen bogen zich er over het allereerste thema dat Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan ze voorlegde. Lees meer

Geslaagde eerste bijeenkomst Nationale Raad van Kinderen

HofPower, een scholenprogramma in de Gemeente Hof van Twente over energie, afval en water, heeft februari uitgeroepen tot Watermaand. Ruim achthonderd

kinderen gingen die maand aan de slag met het lesmateriaal van WaterSpaarders. Lees meer

'Douche snel, dan zegt de aarde dankjewel'

Missing Chapter brengt niet alleen organisaties en Raden van Kinderen samen. We laten ons natuurlijk zélf ook door kinderen adviseren. 'Misschien vinden bedrijven het soms eng om naar scholen te gaan.' Klik en lees meer over ons bezoek aan de OG Heldringschool. 

Raad van Kinderen weet raad

‘Kinderen voeren het hoogste woord.’ Champagne en Taart zijn op hun plaats. We zijn intens blij met deze geweldige cheque, die we op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij kregen. Op naar een wereld waarin kind-inclusie volkomen normaal is!

Feest bij Missing Chapter

Tijdens de Raad van Kinderen Awardshow 2017 werd door de community het plan voor een Nationale Raad van Kinderen gelanceerd. Inmiddels heeft het nieuwe kabinet zitting genomen en staan duizenden kinderen in de startblokken om de regering te gaan adviseren. We houden je op de hoogte van de plannen.

Kabinet krijgt hulp

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, las Prinses Laurentien op Kasteel Groeneveld in Baarn voor uit De Wereld van Voedsel: een verhalenbundel geschreven door PABO-studenten, met illustraties van kinderen. Doel van de Voorleesactie is met kinderen in gesprek te gaan over natuur, milieu en duurzaamheid.

Voorleesactie

De Raad van Kinderen Awardshow 2017 werd gepresenteerd door Lars Westra en Nicolette van Dam. Lars zet zich met zijn bedrijf Visie van Kinderen in voor kinderparticipatie. Voorafgaand aan de Awardshow interviewden we hem. Klik hier voor zijn verhaal. 

'Mijn beroep is kind zijn

In de Utrechtse Jaarbeurs hebben we feestelijk ons actie programma KidsKracht gelanceerd.

Op 20 november 2018 heeft onze Nationale Raad van Kinderen een dialoog gevoerd met onze Vicepremier Hugo de Jonge over de vraag:'Hoe zorgen we ervoor dat kinderen weten wat een normale thuissituatie is?' Prachtige adviezen waaronder de 'oudertelefoon'.

Prachtige compilatie van het eerste Kindervragenuur in de Tweede Kamer.

Geslaagde eerste bijeenkomst van de Nationale Raad van Kinderen op 27 mei 2018: "Wij willen gewoon dat de wereld een stukje vrolijker wordt!"

Prinses Laurentien sprak op het Global Child Forum over kind-inclusie. 'Why? Why nót?'

Op het 'Kindpad' kunnen kideren beter leren fietsen. Advies van de Raad van Kinderen van de ANWB.

In maart 2017 vond op Curaçao een partnerbijeenkomst plaats, waar partners en kinderen ervaringen uitwisselden. 

Hoe werkt de Raad van Kinderen?

Nou, zo dus! 

Ook Jong Oranje steunt WaterSpaarders

Op 16 maart vond in Arnhem de Landelijke Kinderklimaattop plaats. Een registratie. 

De Raad van Kinderen denkt met de Gemeente Breda mee over kinderarmoede 

logo-YC.png

kind-inclusie voor een duurzame wereld

CBFLogo.png
ANBI.png

Missing Chapter Foundation 
Carnegieplein 5
2517 KJ Den Haag
+31 (0)70 345 5106

info@missingchapter.org

  • Black Instagram Icon
  • Black Youtube Icoon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon